Migraine

Heeft migraine aanzienlijke invloed gehad op uw dagelijkse leven? De ondraaglijke hoofdpijn, misselijkheid, gevoeligheid voor licht en andere symptomen kunnen het uiterst moeilijk maken om normaal te functioneren. BTX (Botulinum Toxine) voor migraine kan een levensveranderende stap zijn, die verlichting kan bieden. Als traditionele migrainebehandelingen niet het gewenste effect hebben, is het overwegen van de BTX-migrainebehandeling zeker een verstandige keuze.

Hoe manifesteert migraine zich?

Migraine is een neurologische aandoening die gekenmerkt wordt door herhaalde episodes van hevige hoofdpijn, doorgaans aan één kant van het hoofd. Deze hoofdpijn kan samengaan met symptomen zoals misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht en geluid, en soms ook visuele verschijnselen zoals flikkeringen of blinde vlekken in het gezichtsveld.

De frequentie, duur en intensiteit van migraineaanvallen kunnen sterk variëren. Sommige mensen ervaren slechts enkele aanvallen per jaar, terwijl anderen zeer frequent migraineaanvallen hebben die hun dagelijks leven ernstig kunnen verstoren.

Hoe wordt de BTX-migrainebehandeling uitgevoerd?

Bij de BTX-migrainebehandeling wordt de hoeveelheid neurotransmitters die betrokken zijn bij het ontstaan van migraineaanvallen verminderd.
We injecteren BTX in de gezichtsspieren die vaak een rol spelen bij het veroorzaken van migraine. Deze spieren bevinden zich doorgaans rond de wenkbrauwen, slapen en het voorhoofd. Door deze spieren te ontspannen, kan de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen worden verminderd.

Hoe verloopt de BTX-migrainebehandeling?

De BTX-migrainebehandeling is een relatief korte procedure die gewoonlijk niet langer dan 10 tot 15 minuten in beslag neemt. Hier is een overzicht van het proces:

 1. Je hebt vooraf een bespreking met Dr. Detollenaere om het probleem te bespreken.
 2. Dr. Detollenaere reinigt het te behandelen gebied.
 3. De BTX-injectie wordt toegediend met een zeer fijn naaldje.
 4. Na de behandeling kun je je dagelijkse activiteiten hervatten.
 5. We raden aan om op de dag van de behandeling niet intensief te sporten.

Welke resultaten kan ik verwachten?

De eerste resultaten zijn merkbaar binnen 3-5 dagen na de behandeling, maar deze zijn meestal subtiel in vergelijking met het volledige effect, dat pas na 10-14 dagen volledig voelbaar is. Na deze periode zou je een vermindering moeten opmerken in zowel de frequentie als de intensiteit van migraineaanvallen. De effecten van de behandeling blijven doorgaans ongeveer 3 tot 4 maanden aanhouden. Het is belangrijk op te merken dat hoe vaker de behandeling wordt herhaald, hoe langer het duurt voordat het effect van de BTX uitwerkt.

Voor- en nazorginstructies:

Voorzorgsmaatregelen voor BTX-migraine:

 • Vermijd alcohol gedurende 24 uur voor de behandeling.
 • Stop 24 uur voor de behandeling met het innemen van bloedverdunnende medicijnen.
 • Zorg ervoor dat je niet zwanger bent of borstvoeding geeft voordat je een BTX/muscle relaxant-behandeling ondergaat.
 

Nazorg voor BTX-migraine:

 • Gedurende 4 uur na de behandeling niet platliggen of voorover buigen.
 • Rook niet en beoefen geen sport gedurende 24 uur na de behandeling.
 • Masseer het behandelde gebied niet gedurende 24-48 uur.
 • Draag gedurende 24 uur geen make-up.
 

FAQ

Met een dunne naald worden spierontspannende injecties toegediend in bepaalde gezichtsspieren. Deze zorgen ervoor dat de signalen tussen de zenuw en spier geblokkeerd worden. Dit leidt tot een verminderde spieractiviteit waardoor rimpels en lijntjes minder zichtbaar worden, of zelfs volledig verdwijnen.

Binnen 2-8 dagen na de injectie start het vervagen van de rimpels. Na ongeveer 4 weken is het optimale effect zichtbaar. Dit effect houdt tussen de 6-8 weken aan. Vanaf 8 weken neemt het effect geleidelijk af. Na 12 weken is het effect ongeveer gehalveerd en na 4 maanden is 80% van het effect verdwenen. Veel patiënten kiezen ervoor om de behandeling elke 3-4 maanden te herhalen, maar dit varieert per persoon. Mannen, mensen die sporten en personen met een gespierder uiterlijk kunnen mogelijk grotere en vaker doses nodig hebben.

Hoewel rimpelinjecties een medische ingreep zijn die door een arts wordt uitgevoerd en enige risico’s met zich meebrengt, worden ze over het algemeen als veilig beschouwd met een laag risico op complicaties.

 • Regelmatig voorkomende blauwe plekken en zwellingen op de injectieplaats.
 • Lichte hoofdpijn na de injectie in ongeveer 10% van de gevallen, meestal niet langer dan 24 uur.
 • Het zakken van wenkbrauw of ooglid bij 2% van de patiënten, kan tot 3 weken aanhouden.
 • Soms zijn meerdere behandelingen nodig voor het beste resultaat.
 • Infecties zijn zeer zeldzaam.

De behandeling veroorzaakt minimale pijn. Er wordt een lichte prik gevoeld tijdens de injectie en een kortstondig branderig gevoel. Hoewel de behandeling zelf slechts ongeveer 5 minuten duurt, zijn er voorbereidende stappen zoals het maken van foto’s, ondertekenen van een toestemmingsformulier en ontsmetting, waardoor de totale afspraak ongeveer 30 minuten duurt.

Uw esthetisch arts Dr. Kim Detollenaere kan adviseren om de eerste dagen vaak te fronsen of andere gezichtsuitdrukkingen te maken.

 • Vermijd druk op de behandelde plek gedurende de eerste 24-48 uur.
 • Raak of masseer het behandelde gebied niet aan, zeker niet binnen 24 uur.
 • Wacht met het aanbrengen van make-up tot minstens 6-8 uur na de behandeling, of liever tot de volgende dag.

Ongeveer 2 weken na uw eerste behandeling wordt meestal een vervolgafspraak ingepland om de resultaten te beoordelen. Om de effecten te behouden, zijn regelmatige behandelingen aan te raden; dit kunt u bespreken met uw arts tijdens uw afspraak.

Scroll to Top