Fronsrimpels

Fronsrimpels, ook bekend als glabella rimpels, zijn de verticale lijntjes die op het voorhoofd verschijnen wanneer iemand emoties zoals woede, frustratie of bezorgdheid toont.

Deze rimpels kunnen ook opvallen bij mensen die hun voorhoofd fronsen bij concentratie of bij blootstelling aan fel zonlicht. Het fronsen komt tot stand door het gebruik van diverse spieren.

Bij Doctor Contour Clinic zijn injecties tegen frons- en voorhoofdsrimpels erg populair. Dr. Kim Detollenaere injecteert spierverslappers om deze rimpels te verzachten, waardoor patiënten er minder nors uitzien.

Dr. Kim Detollenaere adviseert om vroegtijdig met spierverslappende injecties te starten om te voorkomen dat fronslijnen zich blijvend in de huid vestigen.

Als de lijnen eenmaal permanent zijn, wordt het lastiger om ze enkel met spierverslappende injecties te verminderen. In zo’n geval zijn fillers vaak ook nodig om de diepere rimpels te behandelen.

Behandeling tegen fronsrimpels

 • De eerste keuze voor het behandelen van fronsrimpels zijn spierverslappende injecties. (Vanwege Belgische wetgeving mogen we de specifieke naam van de werkzame stof niet noemen; vaak wordt hier in de volksmond ‘Botox’ voor gebruikt).
 • Als de fronsrimpels duidelijk zichtbaar blijven terwijl het gezicht ontspannen is, kunnen fillers worden overwogen als aanvulling om de rimpel te verminderen.
 • Voor de behandeling ontvangt u enkele kleine injecties bij uw wenkbrauwen.

Nazorginstructies na behandeling van fronsrimpels

 • Breng de eerste 4 uur geen make-up aan.
 • Masseer het behandelde gebied niet op de dag zelf.
 • Voorkom zware lichamelijke inspanningen dezelfde dag.
 • Het is aanbevolen om enkele uren regelmatig de wenkbrauwen op te tillen.
 • Gebruik geen actieve of zure huidproducten gedurende de eerste 24 uur na de behandeling.

FAQ

Met een dunne naald worden spierontspannende injecties toegediend in bepaalde gezichtsspieren. Deze zorgen ervoor dat de signalen tussen de zenuw en spier geblokkeerd worden. Dit leidt tot een verminderde spieractiviteit waardoor rimpels en lijntjes minder zichtbaar worden, of zelfs volledig verdwijnen.
Binnen 2-8 dagen na de injectie start het vervagen van de rimpels. Na ongeveer 4 weken is het optimale effect zichtbaar. Dit effect houdt tussen de 6-8 weken aan. Vanaf 8 weken neemt het effect geleidelijk af. Na 12 weken is het effect ongeveer gehalveerd en na 4 maanden is 80% van het effect verdwenen. Veel patiënten kiezen ervoor om de behandeling elke 3-4 maanden te herhalen, maar dit varieert per persoon. Mannen, mensen die sporten en personen met een gespierder uiterlijk kunnen mogelijk grotere en vaker doses nodig hebben.
Hoewel rimpelinjecties een medische ingreep zijn die door een arts wordt uitgevoerd en enige risico’s met zich meebrengt, worden ze over het algemeen als veilig beschouwd met een laag risico op complicaties.
 • Regelmatig voorkomende blauwe plekken en zwellingen op de injectieplaats.
 • Lichte hoofdpijn na de injectie in ongeveer 10% van de gevallen, meestal niet langer dan 24 uur.
 • Het zakken van wenkbrauw of ooglid bij 2% van de patiënten, kan tot 3 weken aanhouden.
 • Soms zijn meerdere behandelingen nodig voor het beste resultaat.
 • Infecties zijn zeer zeldzaam.

De behandeling veroorzaakt minimale pijn. Er wordt een lichte prik gevoeld tijdens de injectie en een kortstondig branderig gevoel. Hoewel de behandeling zelf slechts ongeveer 5 minuten duurt, zijn er voorbereidende stappen zoals het maken van foto’s, ondertekenen van een toestemmingsformulier en ontsmetting, waardoor de totale afspraak ongeveer 30 minuten duurt.

Uw esthetisch arts Dr. Kim Detollenaere kan adviseren om de eerste dagen vaak te fronsen of andere gezichtsuitdrukkingen te maken.

 • Vermijd druk op de behandelde plek gedurende de eerste 24-48 uur.
 • Raak of masseer het behandelde gebied niet aan, zeker niet binnen 24 uur.
 • Wacht met het aanbrengen van make-up tot minstens 6-8 uur na de behandeling, of liever tot de volgende dag.

Ongeveer 2 weken na uw eerste behandeling wordt meestal een vervolgafspraak ingepland om de resultaten te beoordelen. Om de effecten te behouden, zijn regelmatige behandelingen aan te raden; dit kunt u bespreken met uw arts tijdens uw afspraak.

Scroll to Top