Kraaienpootjes

Als we lachen, trekken we automatisch de hoeken van onze mond omhoog. Dit veroorzaakt een lichte samenknijping van onze ogen, wat resulteert in fijne lijntjes rondom de ogen, vaak aangeduid als ‘crow’s feet’. Deze lijntjes worden over het algemeen als charmant en authentiek beschouwd. Echter, naarmate we verouderen, kunnen deze lijntjes ook zichtbaar blijven, zelfs wanneer ons gezicht in rust is. Na verloop van tijd worden deze expressielijnen meer permanent.

Behandeling van de fijne lijntjes rond de ogen

Een effectieve methode voor het aanpakken van deze lijntjes is het gebruik van injecties zoals Botox of een equivalent daarvan. Dit zijn preparaten op basis van botulinetoxine die werken als spierrelaxant.

Hoe de behandeling wordt uitgevoerd

Een precisie-injectie wordt toegepast aan de zijkant van de oogspier, precies waar de fijne lijntjes verschijnen bij een glimlach. Afhankelijk van de behoefte worden er 2 tot 7 injecties per zijde gegeven. 

 

Resultaten van de behandeling

Na ongeveer 10 dagen worden de effecten van de behandeling met Botox of het equivalent het duidelijkst. De spiertjes rond de ogen worden minder actief, waardoor de lijntjes minder opvallen bij het lachen.

Voorbereidend gesprek voor de behandeling

Voordat de behandeling begint, is er een consultatie met de patiënt. Het is voor de specialist van belang om te weten:

  • Eerdere ervaringen met deze behandeling.
  • De eerder gebruikte producten.
  • Tevredenheid over vorige resultaten.
  • Duur van eerder behaalde resultaten.

De patiënt wordt ook aangemoedigd om duidelijk te maken wat hij of zij verwacht van de behandeling, zoals een natuurlijk ogend resultaat of een strakkere uitstraling.

Evaluatie

Voor de behandeling beoordeelt Dr. Kim Detollenaere het gezicht, vooral de diepte en positie van de kraaienpootjes. Aanvullende gezichtskenmerken, zoals de aanwezigheid van een hangend ooglid of asymmetrie, worden ook in overweging genomen.

Bepaling van de juiste hoeveelheid injectie

Op basis van een grondige evaluatie en medische voorgeschiedenis van de patiënt zal de specialist de meest geschikte dosering adviseren.

Zorg na de behandeling

Na de injectiebehandeling wordt patiënten aangeraden om:

  • 4 uur lang geen make-up aan te brengen.
  • Geen massages op dezelfde dag.
  • Geen intensieve activiteiten te ondernemen op dezelfde dag.
  • 4 uur niet te gaan liggen.
  • Zure huidproducten 24 uur te vermijden.

 

FAQ

De behandeling op zich duurt slechts 10 min U krijgt enkele kleine prikjes aan de zijkant van de ogen Voorverdoving is absoluut niet nodig bij de behandeling van kraaienpootjes

Het gezicht wordt gereinigd met chloorhexidine. De arts kan ongeveer 2-7 plaatsen rond het buitenste deel van elk oog inspuiten, daarna wordt er druk uitgeoefend met gaas. De procedure zelf duurt minder dan 10 minuten.

In het algemeen heeft een behandeling van de kraaienpootjes een zeer laag risico op complicaties. Hoofdpijn komt voor bij ongeveer 10% van de nieuwe gebruikers. Blauwe plekjes komen in een aanzienlijk aantal gevallen voor, maar dit is na enkele dagen verdwenen. Asymmetrie: vaak wordt de ene kant beter behandeld dan de andere, dit komt meestal omdat de patiënt asymmetrisch is. Infectie is een zeer zeldzame complicatie, maar altijd een mogelijkheid wanneer de naald in de huid gaat. Het is onwaarschijnlijk dat de wenkbrauwen en het ooglid verslappen bij de behandeling van kraaienpootjes. Het komt zelfs vaker voor dat de wenkbrauwen omhoog gaan bij een behandeling tegen kraaienpootjes.

Na de injecties tegen kraaienpootjes moet u de volgende instructies volgen: Draag gedurende 4 uur geen make-up Geen massage die dag Doe geen zware oefening die dag 4 uur lang niet neerliggen Stop uw zure producten gedurende 24 uur

Onmiddellijk na de behandeling van de oogrimpels is er soms niets te zien. Soms zijn er blauwe plekjes, roodheid of kleine knobbeltjes, die op kleine muggenbeetjes kunnen lijken en meestal vrij snel oplossen. De meeste mensen kunnen tijdens de lunchpauze van het werk komen en weer aan het werk gaan zonder dat hun collega’s iets merken. Het effect zal pas na 4 tot 10 dagen optreden.

Het antwoord hierop is zeer individueel en hangt af van de stofwisseling van de patiënt, de dosis, de plaatsing enz. Meest voorkomend: 3-4 weken: maximaal effect… 8 weken: begint de beweging terug te keren 12 weken: moet 50% van de beweging terug zijn… 16 weken: moet 80% van de beweging terug zijn Voor de meeste patiënten ligt dit zeer dicht bij wat er gebeurt.

Patiënten komen best terug wanneer de beweging tussen 50% – 80% terug is, d.w.z. ergens tussen 3 en 4 maanden.

Scroll to Top