Bruxisme (tandenknarsen)

Bruxisme is een aandoening waarbij men onbewust de tanden op elkaar klemt of knarst, vaak tijdens de slaap. Dit kan leiden tot slijtage van de tanden, kaakpijn en hoofdpijn. Een effectieve behandeling om bruxisme te verminderen is het injecteren van spierverslappers in de kauwspier, ook bekend als de musculus masseter. Deze injecties ontspannen de spieren en verminderen zo het knarsen en klemmen, waardoor pijn en ongemak afnemen.

Doctor Contour Clinic Bruxisme Behandeling

Bruxisme refereert naar het ongecontroleerd knarsen van tanden, wat vaak ‘s nachts gebeurt. De voorgestelde behandeling bestaat uit het toedienen van anti-rimpelinjecties, of spierverslappers, in de kauwspieren aan de zijkant van het gezicht. Deze injecties maken de kauwspieren inactief en zorgen voor hun verkleining. 

Dit helpt om gerelateerde kaak- en hoofdpijn te verminderen. Overactieve spieren worden gereduceerd, wat kan resulteren in een slanker en meer ovaal gezicht – soms aangeduid als ‘face slimming’.

Voor wie is deze bruxisme behandeling geschikt?

Personen die kampen met overactieve kaakspieren, kaakpijn en daaruit voortkomende hoofdpijn door tandenknarsen. Sommige patiënten ervaren ook slijtage van het tandglazuur door dit probleem, en hebben mogelijk een doorverwijzing naar de tandarts nodig.

Wat zijn de voordelen van een bruxisme behandeling?

 1. Verlichting van Kaakgewrichtspijn: Deze behandeling kan helpen de pijn in het temporomandibulair gewricht, gelegen nabij de oren, te verminderen. Dit is vooral nuttig voor mensen die last hebben van TMJ-dysfunctie, een aandoening die kan verergeren door overactieve kauwspieren.
 2. Vermindering van Nachtelijk Tandenknarsen: De injecties kunnen het onwillekeurig knarsen van de tanden tijdens de slaap verminderen, wat bijdraagt aan een betere nachtrust en minder slijtage van de tanden.
 3. Verfijning van de Onderkaaklijn: Door de kauwspieren te ontspannen, kan de behandeling bijdragen aan een slankere en meer gedefinieerde vorm van het onderste deel van het gezicht.

Wanneer zijn de resultaten zichtbaar en hoe lang zijn deze effectief?

Na een week zullen patiënten een vermindering van de spierkracht opmerken, wat resulteert in minder nachtelijk knarsen. Na twee weken zal het gezicht merkbaar slanker worden, met een meer V-vormig uiterlijk. Resultaten blijven doorgaans 3 tot 4 maanden effectief, afhankelijk van de ernst van het bruxisme en de omvang van de kauwspieren.

Hoe vaak zijn injecties noodzakelijk?

De frequentie hangt af van verschillende factoren zoals levensstijl, de mate van kauwen, nachtelijk tandenknarsen, metabolisme, de grootte van de kauwspieren en de gewenste resultaten. Onderhoudsbehandelingen zijn over het algemeen elke 3 tot 4 maanden nodig.

Zijn er bijwerkingen?

Mogelijke bijwerkingen zijn lichte pijn en blauwe plekken op de injectieplaats. Sommige patiënten kunnen een verminderd kauwvermogen ervaren, maar dit wordt meestal goed verdragen.

Bruxisme, of tandenknarsen, wordt vaak in verband gebracht met stress.

Voor-en Nazorg

FAQ

Met een dunne naald worden spierontspannende injecties toegediend in bepaalde gezichtsspieren. Deze zorgen ervoor dat de signalen tussen de zenuw en spier geblokkeerd worden. Dit leidt tot een verminderde spieractiviteit waardoor rimpels en lijntjes minder zichtbaar worden, of zelfs volledig verdwijnen.

Binnen 2-8 dagen na de injectie start het vervagen van de rimpels. Na ongeveer 4 weken is het optimale effect zichtbaar. Dit effect houdt tussen de 6-8 weken aan. Vanaf 8 weken neemt het effect geleidelijk af. Na 12 weken is het effect ongeveer gehalveerd en na 4 maanden is 80% van het effect verdwenen. Veel patiënten kiezen ervoor om de behandeling elke 3-4 maanden te herhalen, maar dit varieert per persoon. Mannen, mensen die sporten en personen met een gespierder uiterlijk kunnen mogelijk grotere en vaker doses nodig hebben.

Hoewel rimpelinjecties een medische ingreep zijn die door een arts wordt uitgevoerd en enige risico’s met zich meebrengt, worden ze over het algemeen als veilig beschouwd met een laag risico op complicaties.

 • Regelmatig voorkomende blauwe plekken en zwellingen op de injectieplaats.
 • Lichte hoofdpijn na de injectie in ongeveer 10% van de gevallen, meestal niet langer dan 24 uur.
 • Het zakken van wenkbrauw of ooglid bij 2% van de patiënten, kan tot 3 weken aanhouden.
 • Soms zijn meerdere behandelingen nodig voor het beste resultaat.
 • Infecties zijn zeer zeldzaam.

De behandeling veroorzaakt minimale pijn. Er wordt een lichte prik gevoeld tijdens de injectie en een kortstondig branderig gevoel. Hoewel de behandeling zelf slechts ongeveer 5 minuten duurt, zijn er voorbereidende stappen zoals het maken van foto’s, ondertekenen van een toestemmingsformulier en ontsmetting, waardoor de totale afspraak ongeveer 30 minuten duurt.

Uw esthetisch arts Dr. Kim Detollenaere kan adviseren om de eerste dagen vaak te fronsen of andere gezichtsuitdrukkingen te maken.

 • Vermijd druk op de behandelde plek gedurende de eerste 24-48 uur.
 • Raak of masseer het behandelde gebied niet aan, zeker niet binnen 24 uur.
 • Wacht met het aanbrengen van make-up tot minstens 6-8 uur na de behandeling, of liever tot de volgende dag.

Ongeveer 2 weken na uw eerste behandeling wordt meestal een vervolgafspraak ingepland om de resultaten te beoordelen. Om de effecten te behouden, zijn regelmatige behandelingen aan te raden; dit kunt u bespreken met uw arts tijdens uw afspraak.

Scroll to Top