Rokerslijntjes

Erger je je aan de fijne lijntjes rond je mond, ook bekend als ‘rokerslijntjes’? Dit probleem treft niet alleen rokers; het is een veelvoorkomend teken van veroudering.

Wat houdt deze rimpeling rond de mond in?

Deze lijntjes, soms aangeduid als ‘barcode’ of periorale lijnen, ontstaan door diverse factoren, zoals natuurlijke veroudering.

Naarmate de leeftijd vordert, neemt de productie van collageen en elastine in onze huid af. Hierdoor verliest de huid haar stevigheid en elasticiteit. Bovendien wordt de huid dunner en verliest ze haar capaciteit om vocht vast te houden. Overmatig gebruik van de spier rond de mond, de musculus orbicularis oris, bijvoorbeeld door roken of veel praten, kan ook bijdragen aan deze lijntjes.

De Behandelingen: Wat zijn de Opties?

✓ Hyaluronzuur Filler Waaiertechniek:

 • Gebruik van hyaluronzuurfillers, die bekend staan als veilig en effectief voor het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.
 • Tijdens de procedure wordt de filler in de periorale lijnen (lijnen rond de mond) geïnjecteerd met de waaiertechniek.
 • Deze methode maakt nauwkeurige plaatsing van de filler mogelijk, wat zorgt voor een evenwichtige verdeling van het product.
 • Het resultaat is een opvulling van de lijntjes en een verjongend effect op de huid rond de mond.

✓ Botox (BTX):

 • BTX kan gebruikt worden om rokerslijntjes of periorale lijntjes te verminderen.
 • Kleine injecties worden in de spier rond de mond toegediend.
 • Deze injecties leiden tot een tijdelijke ontspanning van de spier.
 • Het uiteindelijke resultaat is een gladdere en jeugdiger uitstraling van het gebied rond de mond, zonder de aanwezigheid van ongewenste lijntjes.

Hoe Verloopt een Typische Behandeling?

Een van de voordelen van de fillerbehandeling is dat het minimaal invasief is en je je normale activiteiten vrijwel direct kunt hervatten.

Het proces is eenvoudig:

 • Bespreek je wensen uitvoerig met de arts
 • Samen met de arts kies je de best passende behandeling
 • Vóór de behandeling worden foto’s gemaakt voor referentiedoeleinden
 • Het te behandelen gebied wordt zorgvuldig gedesinfecteerd
 • De filler of BTX wordt met een fijne naald geïnjecteerd
 • Na de behandeling met fillers zijn de resultaten onmiddellijk waarneembaar.

Wat Kan Ik Verwachten qua Resultaten?

Deze behandeling is gericht op het verminderen van fijne lijntjes en rimpels rond de mond. Het resultaat is een jeugdigere uitstraling en een harmonieuzere gelaatsuitdrukking, die 9 tot 12 maanden aanhoudt.

Richtlijnen Voor en Na de Behandeling bij Rokerslijntjes

Voorzorgsmaatregelen

 • Vermijd alcohol en bloedverdunnende medicijnen 24 uur vóór de behandeling
 • Zorg dat je niet zwanger bent of borstvoeding geeft vóór een Botox-behandeling

Nazorg

 • Vermijd gedurende 2 weken na de behandeling zonnebank en sauna
 • Beperk sporten en roken tot 48 uur na de behandeling
 • Draag de eerste 24 uur na de behandeling geen make-up

FAQ

 1. Vermijden van Permanente Fillers:
  Permanente fillers kunnen leiden tot complicaties, zoals verhardingen, abcessen en ontstekingen. In sommige gevallen kunnen ze niet meer worden verwijderd en daarom worden ze als risicovol beschouwd.
 2. Opteren voor Tijdelijke Hyaluronzuur Fillers:
  Hyaluronzuur is een stof die van nature in onze huid aanwezig is en bijdraagt aan de elasticiteit en hydratatie ervan. Het effect van deze tijdelijke fillers kan variëren van 6 tot 24 maanden, omdat het lichaam deze stof op natuurlijke wijze afbreekt.
 3. Kosten van de Fillerbehandeling:
  Een gemiddelde fillerbehandeling kost tussen de 280 en 400 euro voor 1 ml. Deze prijs is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder de gebruikte producten, de duur van het consult en de behandeling, en je specifieke wensen.
 4. Waakzaamheid voor Permanente en Goedkope Fillers:
  Zeer lage prijzen kunnen een indicatie zijn van niet-gecertificeerde producten. Vaak zijn deze fillers afkomstig uit Azië en brengen ze ernstige risico’s met zich mee.

Het is cruciaal dat een fillerbehandeling wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde en bekwame arts. Deze professional moet diepgaande kennis hebben van de gebruikte producten, de gezichtsanatomie, diverse injectietechnieken en de potentiële risico’s die aan de procedure verbonden zijn.

In België en Nederland is het wettelijk vastgelegd dat uitsluitend bevoegde artsen fillerbehandelingen mogen uitvoeren. Deze wettelijke bepaling is er om de patiëntveiligheid te waarborgen, aangezien er ernstige complicaties kunnen optreden wanneer de behandeling wordt uitgevoerd door iemand zonder adequate medische opleiding en kennis van de gezichtsanatomie.

Spijtig genoeg zijn er gevallen waarin schoonheidsspecialisten of andere niet-medische professionals deze behandelingen illegaal aanbieden. Dit kan desastreuze gevolgen hebben voor de patiënt, waaronder ernstige complicaties zoals blindheid en necrose (afsterven van weefsel). Daarom is het van essentieel belang om altijd de kwalificaties en bevoegdheden van de behandelaar te controleren voordat men besluit tot een dergelijke cosmetische procedure.

Tijdens een fillerbehandeling wordt er eerst een uitgebreid gesprek gevoerd. Hierin worden uw wensen en vragen besproken, en wordt de haalbaarheid om aan deze wensen te voldoen geëvalueerd.

De meeste fillers bevatten een lokaal verdovingsmiddel, waardoor het ongemak tijdens de injecties wordt geminimaliseerd. De injecties worden toegediend met behulp van zeer fijne naalden en flexibele microcanules.

Direct na de injecties wordt er druk op de behandelde plek uitgeoefend met gaas.

De duur van de behandelingssessie varieert, maar is over het algemeen kort en hangt af van het aantal benodigde injecties.

Na de procedure kunt u in principe meteen uw normale activiteiten hervatten.

Het is normaal om na de injecties last te hebben van roodheid, kneuzingen en zwellingen. Deze bijwerkingen zijn over het algemeen tijdelijk en verdwijnen meestal binnen 24 tot 48 uur.

Indien gewenst, kunt u cold packs gebruiken om de zwelling te verminderen. Deze zijn verkrijgbaar bij de kliniek.

De zwelling kan na een behandeling van de lippen, neus of traangoot langer aanhouden dan bij andere behandelde gebieden. Als de symptomen niet verminderen, of als u andere reacties opmerkt, wordt aangeraden om contact op te nemen met de Doctor Contour Clinic.

 • Cool
  Na uw behandeling wordt aangeraden om de behandelde plek te koelen met “Ice Packs”. Wissel deze packs elke 10 minuten af, maar plaats ze niet direct op de huid. Vermijd inspannende activiteiten voor 24 uur en voorkom blootstelling aan intense warmte, zoals een bezoek aan het solarium of de sauna.
 • Calm

Probeer gedurende de eerste nachten na de behandeling druk op de behandelde zones te vermijden. Indien mogelijk, slaap op uw rug. Voor pijnbestrijding kunt u paracetamol nemen, maar volg hierbij altijd het advies van uw arts.

 • Clear

Onthoud u 24 uur van alcohol en vermijd het gebruik van AHA, Retinols/Vitamine C therapieën of make-up op oliebasis binnen dezelfde periode.

Gedurende een week na de behandeling dient u gezichtsbehandelingen, gezichtsreiniging, glycol- of AHA-peels, IPL- of energiebehandelingen en microdermabrasie te vermijden, tenzij uw arts anders adviseert.

Masseer het behandelde gebied niet, tenzij dit expliciet is aangeraden door uw arts.

Ideaal gezien brengt u geen make-up aan tot de dag na de ingreep.

Voor patiënten die lipfiller krijgen, is het advies om minstens 24 uur na de injecties niet te roken – een perfect moment om te overwegen om helemaal te stoppen met roken.

Vermijd ook het aanbrengen van lippenstift gedurende deze 24 uur.

Aanvullend advies voor patiënten met neusfiller: Het wordt aangeraden om 24 uur na de injecties geen bril te dragen.

Scroll to Top